Výměnný pobyt ve Francii PDF Tisk Email
Napsal uživatel Zdeňka Hucková   

Ve Francii11. dubna vyrazila skupina dvaceti studentů ČAGu na svou dobrodružnou expedici kopírující cestu jejich keltských předků, kteří se jednoho dne rozhodli vydat tam, kam odchází Slunce spát a skončili nejspíš v západní Bretani.

Naším cílem bylo město Lorient, družební partner Českých Budějovic. Čekaly nás tam francouzské korespondentky, které o tři týdny dříve přijely na návštěvu k nám.

Po průjezdu Paříží, kde jsme se zamilovali do impesionismu, vyšplhali na vrcholek Eiffelovky, nechali se ohromit velkolepostí Napoleonovy hrobky a občerstvili se v hospůdkách Latinské čtvrti, jsme v pátek večer zakotvili v bretaňských rodinách. Čekala nás nejen opulentní večeře a řada všetečných otázek, ale i dva dny ve znamení úžasného víkendu, který každý z nás prožil různě. Někdo pádloval po moři, jiný odjel za megality do Carnacu, další se ponořil do hloubi nákupních center a někteří jezdili s rodinou na jachtě.

 

V pondělí jsme už zase byli všichni spolu. Jelo se do rybářského muzea, na dražbu ryb a do opevněného městečka Concarneau, kde jsme se stali svědky setkání účastníků závodu Transatlantic race 2018, jehož účastníci vyrazili o den později na plavbu do Ameriky.

V úterý nás čekal Pont-Aven, kolébka impresionismu. Malebné městečko, v němž žili a tvořili otcové myšlenky, že je třeba opustit akademické prostředí ateliérů a pokusit se zachytit prchavou atmosféru okamžiku. Piknik v přístavu a... plavba na jachtě. Ano, opravdu nás čekaly dvě malé jachty, které jsme se měli naučit ovládat ve větrném počasí. Přehazovat, skasat či napnout plachtu, kormidlovat, přežít. Nezdálo se to snadné a nebylo to snadné. Zato krásné a dobrodružné.

A ve středu? Ponorková základna a ponorka Flore. Skvělé. Jídlo ve školní jídelně. Víc než skvělé. Rozlučka. Famózní.

Ve čtvrtek jsem vyrazili domů. Le Mans a Vitré už jsme znali z předchozích zastavení, a tak jsme zamířili rovnou na Montmartre a přímo za Amélií ke Dvoum mlýnům. Pak do centra Paříže, do Notre Dame, Louvru, břicha Paříže, skvělých pasáží a konečně do Mekky pařížského kulinářského průmyslu, k Chartier. Občerstveni skvělou večeří jsem se prošli noční Paříží, přes Operu na Rivoli a na Concorde. A dál? Vzhůru domů, abychom se co nejdříve zase vrátili.